За усталеною в останні роки традицією, у вересні, після Дня незалежності України та перед єврейським Новим роком, в Ізраїлі відбувається Міжнародний Фестиваль української культури. Фестиваль започатковано п'ять років тому назад з метою збереження культурних традицій України в рамках громади вихідців з України, а також щоб ближче познайомити ізраїльтян з українською культурою і мистецтвом.

 

12052521 855094494559405 1833548819401086634 o

 

Організатором Фестивалю традиційно виступило Всеізраїльське об'єднання вихідців з України за підтримки Міністерства культури Ізраїлю, Посольства України в державі Ізраїль та за сприяння муніципалітетів Тель-Авіва і Реховота. Спонсорами фестивалю вже другий рік поспіль стали торгові марки "Оболонь" та "Львівське" разом з торговим домом "Долина Групп".

У рамках фестивалю відбулася низка заходів: презентація української Абетки, авторства відомої ізраїльської поетеси Валентини Чайковської, ретро-показ мультфільмів студії Київнаукфільм, майстер-клас українського орнаменту, виставки заслуженого художника України Павла Волинь і народного майстра України Олесі Кравченко, зустріч Надзвичайного уповноваженого посла України в Ізраїлі Геннадія Надоленка з творчою інтелігенцією Ізраїлю.

У заключному Гала-концерті, який відбувся в залі Вікс інституту ім. Вайцмана в Реховоті, за традицією, брали участь відомі ізраїльські артисти та спеціальні гості - виконавці з України. Саме вони створили особливу атмосферу і колорит, який завжди приваблює на фестивальні концерти не тільки вихідців з України, але й івритомовних ізраїльтян. Серед українських гостей фестивалю був дует "Писанка" із Чернівців у складі народних артистів України цимбаліста-віртуоза Івана Кавацюка та співачки Оксани Савчук. У репертуарі дуету - перлини фольклору Карпат та Буковини. Відкриттям для ізраїльської публіки став київський гурт "GrozovSka Band", який познайомив слухачів з новою хвилею сучасної української музичної культури. У композиціях групи з'єдналися українська народна пісня і клезмерські мотиви, вогняні циганські ритми і стиль боса-нова. На гала-концерті була представлена також єврейська традиція (клезмерська музика й пісні на ідиш), яка нерозривно пов'язана з історією та культурою України.

Цього року в концерті взяли участь такі відомі ізраїльські виконавці як: Анна Резнікова, фольк-гурт "Тапуах бедваш", Наталія Хаімова, Людмила Ясінська, Михайло Брікман, Рут Левін, Давид Зисельсон, ансамбль "Славутич", танцювальні колективи "Кольори веселки" (місто Реховот), "Сюрприз" (місто Арад), ансамбль народного танцю з міста Аріелю.

Посольство України в Ізраїлі
Фото Офер Амрам, Борис Подєлко

 

СПИСОК НОВОСТЕЙ :

Go to top