Телеканал «Культура» (Центральна філія НТКУ) закінчив роботу над документальним фільмом «Примара Бабиного Яру» (автор і режисер Тетяна Баришпол, оператор Ігор Приміський, режисер монтажу Сергій Байдецький). Фільм створено за підтримки Держкомтелерадіо відповідно до плану заходів, затверджених Кабінетом Міністрів України, до 75-роковин трагедії Бабиного Яру.

babyn 2476Документальна стрічка присвячена пам’яті жертв однієї з найтрагічніших сторінок української історії. Фільм ґрунтується на свідченнях відомих істориків, письменників, видатних діячів, у ньому використані архівні фото та відео документи. Коментують події та архівні документи краєзнавець, автор численних книг про Київ Дмитро Малаков, відомий громадський діяч, правозахисник Семен Глузман, директор Центрального державного кінофотофоноархіву України ім. Г.С. Пшеничного Владислав Берковський. Через весь фільм червоною ниткою проходить постановочна сцена з книги Анатолія Кузнєцова «Бабин Яр», у якій грають заслужений актор України М. Олійник і студент Київського національного університету театру, кіно і телебачення ім. І. К. Карпенка-Карого Б. Савенко.

«Фільму передувала довга робота з архівними документами, спогадами очевидців, - розповідає творчий директор телевізійного каналу «Культура» та режисер Тетяна Баришпол. – Але коли ми зробили опитування киян, що вони знають про трагедію Бабиного Яру, то зрозуміли, що більшість з наших сучасників знають лише про масові розстріли євреїв 29, 30 вересня. А те, що там 102 дні у кожному приярку гриміли постріли, що там були розстріляні тисячі військовополонених, циган, ОУНівців, майже ніхто не знає. Бабин Яр – це трагедія всього Києва, всього українського народу. Саме про це і є наш фільм.»

Прем’єра фільму «Примара Бабиного Яру» відбудеться 29 вересня в ефірі Першого UA та каналу «Культура». Документальну стрічку також покажуть обласні філії НТКУ.

Джерело

 

 

СПИСОК НОВОСТЕЙ :

Go to top