З 16 по 19 вересня 2019 року в Києві пройшов ХХІI Міжнародний театральний фестиваль

Аркадія Монастирського «Мандруючі зірки»

  Єврейський форум України та Єврейський фонд в Україні під керівництвом Роксани Гамарник провів XXII Міжнародний театральний фестиваль Аркадія Монастирського «Мандруючі зірки», присвячений творчості Шолом-Алейхема і його сучасників.


 Двадцять два роки тому Єврейський фонд України під керівництвом Аркадія Іллча Монастирського вперше
ініціював проведення в Україні театрального фестивалю «Мандруючі зірки».фото 001 Фест МЗ2019
 Ідея фестивалю донести твори єврейських авторів мовами народів світу.
 Фестиваль відіграє важливу роль в культурному житті Києва вже багато років та несе багатогранну культурну спадщину і традиції єврейського народу, зміцнюючи зв’язки між представниками різних національностей на основі взаєморозуміння та єднання української і єврейської культур. Ми залучаємо людей різних поколінь незалежно від національності,соціального статусу з різних куточків України вже двадцять два ріки поспіль!
 Проведення ХХІІ Міжнародного театрального фестивалю Аркадія Монастирського «Мандруючі зірки» стало можливим завдяки підтримці Американського єврейського розподільчого комітету «Джойнт», Асамблеї національностей України та її президенту Ровшану Тагієву, а також меценатам - Василю Бойчуку та Максиму Сігалову.
 У фестивалі, що давно став міжнародним, брали участь понад 100 театрів із 14 країн світу, а твори великого єврейського письменника і його сучасників звучали зі сцени на 10 мовах, включаючи його рідну мову - ідиш. У 2006 році фестиваль «Мандруючі зірки» був визнаний Міністерством культури України як найвдаліший театральний проект в області культур національних меншин України. Таке визнання забезпечувало, протягом багатьох років, щорічну фінансову підтримку Міністерства і багатьох інших державних і громадських організацій.

 Протягом чотирьох днів, з 16 по 19 вересня на різних театральних сценах Києва представили свої вистави на єврейську тему провідні професійні театри та театри-студії з України: Єврейський Театр «Аідеше Мазл» ім. В. Бурлаки (м. Полтава), Київський академічний театр «КОЛЕСО», Театральна студія «Руах» (м.Київ), Театральний проект «Studio Ш-А!» (м. Київ) , Театр «Актор» (м.Київ).

 Фестиваль урочисто відкрили Президент Єврейського фонду в Україні - Гамарник Роксана Русланівна; Василь Васильович Нєволов – Заслужений діяч мистецтв України, письменник, профессор, Голова правління Київської міської організації Товариства «Знання» України, друг нашого Фестивалю; Керівник Департамену у справах релігій та національностей Міністерства культури України - Юраш Андрій Васильович ; Голова Асамблеї національностей України – Ровшан Тагієв, який після своєї промови зачитав привітання Фестивалю від Ассамблеї Діаспор Світу. На відкритті прозвучали вітальні слова, в яких говорилося про значний внесок театрального фестивалю Аркадія Монастирського в культурно-мистецьке життя нашої країни, були виказані переконання у тому, що сам фестиваль буде символом творчої єдності та згуртованості й сприятиме духовному й культурному зростанню українського і єврейського народів. Була оголошена хвилина мовчання на честь ідейного надхненника та основателя  Фестивалю Аркадія Монастирського.фото 01 Фест МЗ 2019фото 3 фест МЗ 2019фото 02 МЗ2019

 

 Фестиваль було відкрито Єврейським Театром «Аідеше Мазл» ім. В. Бурлаки (м. Полтава), виставою «Єврейський дворик», під керівництвом Олени Пожидаєвої, який показав на сцені "Будинку Актора" театральну постанову «Єврейський дворик» за мотивами п'єси Олександра Каневського «Єврейський дворик», що має оригінальну назву «Май нейм із Маня». Тема «єврейського дворика» визвала жвавий і непідробний інтерес усіх шанувальників фестивалю.фото МЗ фест 03

17 вересня на глядачів чекала весела, музична, запальна вистава про театр та акторів, де у жартівливій формі подаються “лаштунки” провінційної театральної трупи, що представив Київський академічний театр «Колесо» під керівництвом Народної артистки України, режисера-постановника - Ірини Яківні Кліщевської, продовживши офіційну фестивальну програму виставою «Шантрапа» (жарт на одну дію) Панаса Саксаганського.

 18 вересня чудово дебютувала Театральна студія "Руах" (м.Київ) представивши виставу "Дрейфус", режисер-постановник - Алла Косач , за п'єсою "Справа Дрейфуса" Грюмбер Жан- Клод  У своїй п'єсі Грюмбер використав старий прийом «театру в театрі»: мешканці єврейського передмістя Вільно, здебільшого дрібні ремісники, ставлять в аматорській студії політичний спектакль про суд над Дрейфусом, але актори зовсім не уявляють собі, хто такий був цей Дрейфус і що писав про нього Золя. А на дворі 1930 рік і ніхто не знає, що їх чекає...

 19 вересня Театральний проект «Studio Ш-А!» сценарист-режисер Марат Страковський та Олександра Моржевська, представив на суд глядачів театралізовані читання про життя Шолом-Алейхема в Києві у вистві "Шолом алейхем, Києве!", що була відзначена теплим ставленням глядачів.

 Завершення XXІI Міжнародного театрального фестивалю Аркадія Монастирського «Мандруючі зірки», присвяченого творчості Шолом-Алейхема і його сучасників, організованого Єврейським фондом в Україні та Єврейським форумом України відбулося   

 

19 вересня 2019 року виставою "Лавка" за п'єсою Олександра Гельмана, що представив театр «Актор» з Києва, режисер-постановник - Народний артист України - Валентин Шестопалов. Дві людини. Чоловік і жінка. Вони - самотні серед цього світу. Здається, вони просто шукають легкого флірту і теплої розмови. Але насправді можуть знайти один в одному розуміння, співчуття і підтримку. Саме це вони і шукали все життя. Блискуче акторське виконання не залишило байдужим жодного глядача вистави.
 Цією чудовою виставою і завершився цьогорічний фестивальний марафон, проклавши доріжку до майбутнього двадцять третього театрального фестивалю Аркадія Монастирського «Мандруючі зірки».
 У заключному слові представники оргкомітету фестивалю відзначили, що «Популярність Міжнародного театрального фестивалю «Мандруючі зірки », зростає з кожним роком, а Президент Єврейського форуму України і голова оргкомітету фестивалю Роксана Гамарник ще раз наголосила: «Наш фестиваль присвячений Шолом-Алейхему, його любові до людей.     Справа засновника та ідейного натхненника фестивалю - Аркадія Монастирського та всі його починання продовжують жити, а популярність театрального фестивалю «Мандруючі зірки» продовжує зростати з кожним роком, - його з нетерпінням чекають як режисери і актори театрів, так і вдячні київські глядачі та культурна громадськість столиці».

 

СПИСОК НОВОСТЕЙ :

Go to top